Marketingtips voor een product

Wilt u hulp bij marketing en wilt u uw product beter verkopen? Lees dan de marketingtips voor een product van Winstwerk. Om uw product beter te verkopen is echter meer nodig dan alleen marketing. Inzicht in de financiën en een efficiënte interne organisatie zijn tevens zo belangrijk.
Bij marketing wordt veelal alleen gedacht aan reclame en het werven van klanten voor uw producten. Maar het product zelf, de prijs en de keuze voor de markt maken hier ook onderdeel van uit (deze maken deel uit van de 4 P's van de marketingmix: product, prijs, plaats, promotie). Je kan nog zoveel reclame maken, maar als het product niet aangepast is aan de wensen van de klant, dan zal het product zeker niet beter gaan verkopen.
Focus dus niet alleen op acquisitie maar besteed ook aandacht aan uw doelgroep, het product, de prijs en de plaats waar het verkocht wordt. Dit blijkt ook uit de volgende 5 marketingtips voor een product (en houd ook de volgorde van de marketingtips aan!):

Tip 1: Omschrijf uw doelgroep

Ga uw doelgroep omschrijven in concrete data: man/vrouw, leeftijd, waar kopen ze (online en/of in de winkel), waar wonen ze, wat is het inkomen. Uw product voorziet in een bepaalde behoefte van de doelgroep. Onderzoek deze behoefte: een product voorziet namelijk meestal in een diepere behoefte. Zo kan je met een kurkentrekker een fles wijn openmaken (functionele behoefte), maar de diepere behoefte is bijvoorbeeld lekker ontspannen en gezellig kletsen met vrienden (emotionele behoefte).
Deze marketingtip geeft inzicht in de doelgroep en de behoeften van de doelgroep. Hierdoor kunt u beter beslissingen nemen over bijvoorbeeld de prijs, de verkoopkanalen, de reclame en de vormgeving van het product. Hierdoor zal uw product beter gaan verkopen.

Tip 2: Test uw product

Test uw product bij de doelgroep om te achterhalen of er aanpassingen noodzakelijk zijn. Wat vindt de doelgroep eigenlijk van het huidige product? Is het wel uniek genoeg? Onderzoek niet alleen het gebruiksgemak maar ook de vormgeving, kleur, verpakking en de gebruiksaanwijzing. Is de verpakking bijvoorbeeld gemakkelijk te openen? Deze marketingtip voor een product heeft meestal aanpassingen van het product tot gevolg. Wilt u hulp bij productontwikkeling? Vraag dan bedrijfsadvies aan Winstwerk: CONTACT
Niet alleen uw klanten zijn een bron van informatie, maar ook uw werknemers zijn dat. Neem de tijd om te luisteren naar ideeën van uw werknemers om het product te verbeteren.

Tip 3: Ga rekenen

Bepaal de optimale prijs van het product. Kijk naar verschillende methoden om de prijs vast te stellen: wat heeft een klant er voor over, welke prijs hanteert de concurrentie, wat is de kostprijs van het product en wat is de marge. Achterhaal wat de afzet bij verschillende prijzen zal zijn.
Als een product te duur in de markt wordt gezet, dan helpt reclame ook niet optimaal. Een andere marketingtip m.b.t. de prijs is: besteed ook aandacht aan een efficiënt productieproces met korte doorlooptijden. Hierdoor wordt de kostprijs per product lager.
Heeft u geen tijd om al deze berekeningen te maken? Of heeft u er geen zin in? Laat het rekenwerk dan over aan de bedrijfsadviseur van Winstwerk: CONTACT

Tip 4: Bepaal uw verkoopkanalen

Bepaal aan de hand van de doelgroep de verkoopkanalen voor uw product: is dat online, in winkels, groothandel, of via andere kanalen. Online zijn er weer verschillende keuzes: eigen website met SEO, social media, andere platforms etc. Zorg ook voor onderhoud van uw website en test deze geregeld. Besteed ook aandacht aan een efficiënte distributie van producten binnen uw bedrijf.
Als u voor een winkel kiest, zorg er dan voor dat de binnen- en buitenkant er elke dag verzorgd uitziet. Zijn alle producten in uw winkel goed zichtbaar en bereikbaar voor uw klanten? Zijn er bepaalde productcategorieën en worden deze duidelijk gecommuniceerd? Wat is een goede locatie van de winkel? Onderzoek ook de mogelijkheden om een ruimte te kopen i.p.v. te huren.

Tip 5: Kies de juiste acquisitie

De wijze van acquisitie wordt bepaald door de doelgroep. Ga dus reclame maken op de plaats waar de doelgroep zich bevindt. Gebruik bij de communicatie altijd een heldere en korte boodschap, zodat deze goed te begrijpen is. Ben je als ondernemer niet bekend met de vorm van reclame, besteed dit dan uit. Ga bijvoorbeeld geen blog schrijven op je website als je niet goed in taal bent.
Andere marketingtips voor acquisitie: steek tijd in klanten die doelgericht op zoek zijn naar jouw product. Dit kan heel goed door je website te optimaliseren met SEO. Laat klanten kennismaken met je product en zorg ervoor dat ze het gratis kunnen uitproberen. Geef samples of andere cadeautjes weg, zodat mensen er een goed gevoel bij krijgen en er positief over gaan praten. Hierdoor zal uw product beter gaan verkopen.

Zoekt u naar hulp bij marketing of heeft u hulp nodig bij de uitvoering van deze marketingtips voor een product, vraag dan bedrijfsadvies aan Winstwerk: CONTACT

Marketingtips voor een product:
1) Omschrijf uw doelgroep: data, behoefte
2) Test uw product: gebruiksgemak, productontwikkeling
3) Ga rekenen: kostprijs, marge, productieproces
4) Bepaal verkoopkanalen: winkel, website, distributie
5) Keuze van acquisitie: doelgroep, SEO, samples